Giele Wâldbeantsjes 250 gr

Rariteit: Held van de Smaak
Leuk. Held van de Smaak 2014 Tjalke Stoelwinder zet het Giele Wâldbeantsje samen met andere Friese prodcuten, zoals de Reade Krobbe en de Kollumer Zoete erwt op de kaart. In samenwerking met een netwerk van bonentelers, maaltijdbereiders, supermarkten en zorginstellingen heeft hij er diverse maaltijden mee ontwikkeld. Hierdoor vindt het Giele Wâldbeantsje tegenwoordig zijn weg naar ouderen, maar ook naar studenten.

Reade Krobbe 250 gr

Rariteit: Knuffel van het rode kleintje.
Veel gewone bonen hebben prachtige namen. En die zijn niet verzonnen door snelle marketing jongens. Dit zijn traditionele namen. Die soms al eeuwen meegaan. De Reade Krobbe is een Friese naam. De telers in Trynwâlden noem hem ook wel krûpke.
Even een lesje fries:
Reade = rode
Krobbe = kleintje
Krûpke = knuffel
Voel je hem al? Die knuffel van het rode kleintje?

Kollumer Zoete Erwt 250 gr

De Kollumer Zoete Erwt in jouw keuken.
De Kollumer Zoete Erwtjes. Jan van der Velde gaf ze hun naam. Piet Hoekstra gaf ze hun leven. En Griet (de vrouw van) stopte ze in de pan. Doe als Griet. Maak de echte onvervalste Kollumer Zoete Erwtensoep. Kook je erwtjes met speklapjes, verse worst, winterwortel en ui.
Het is onvervalst waddengenot.

Dik Trom 250 gr

Dik Trom
Sinds 2015 teelt Piet Hoekstra uit St. Jacobiparochie het oude Groene erwtenras Dik Trom weer. In de jaren ’50 werd het ras Dik Trom door Firma Mansholt ontwikkeld en in de jaren ’60 en ’70 werd deze erwt veel verbouwd in de Waddenstreek.
Daarna verdween het ras.
In 2012 liep Piet hem toevallig tegen het lijf tijdens een excursie in de genenbank in Wageningen. Hier bewaren ze een groot aantal Nederlands rassen om te voorkomen dat ze uitsterven.
Piet:”Gekscherend vroeg ik of ze de Dik Trom ook hadden. En warempel ze hadden hem. Dat was het begin”. 3 jaar later kreeg Piet Hoekstra voor de Dik Trom het Waddengoud uitgereikt.